MS v Belgickém SPA

08.06.2022 22:21

Po loňském úspěchu  v IDM (mistrovství Němmecka) kdy jsme skončili na celkovém třetím místě, jsme letos chtěli zkusit i pár závodů MS (mistrovství světa). Start ve všech podnicích MS je finančně nad  náš rozpočet a tak jsem si vybírali podle atraktivity a termínů jednotlivých závodů.

Nicméně při předsezómím testování ve Francii jsme měli “výlet” mimo trať při němž došlo k poškození celé přední části Side a tak jsem museli úvod sezóny odpískat. Nějaký čas trvalo něž přišly díly a navíc oprava byla dost finančně náročná, takže aktuálně jdeme závod od závodu a uvidíme kolik se toho podaří odjet z původního plánu. Bude záležet jestli bude držet technika a taky jestli se během sezóny podaří poshánět ještě nějaké sponzory.

Co se samotného závodu v Belgickém SPA týče tak to bylo v rámci závodního víkendu, kdy se zde jelo mistrovství světa vytrvalostních závodů. 24 hodinovka je super spojení co se atraktivity týče, protože to na tribuny přiláká velké množství lidí. Na druhou stranu program je dost nahuštěný a dva volné tréniky a dvě kvalifikace během jednoho dne je pořádný zápřah jak pro techniku tak pro tělo.

Okruh byl nový pro všechny posádky, protože dříve neměl homologaci pro motocyklové podniky. Nicméně jeho věhlas z Formule 1 přilákal (stejně jako nás) na start dost posádek, které nejsou pravidlenými účastníky MS. Je specifický svou délkou 7km a svou členitostí, kdy je to z kopce do kopce.

Nám se konečně vyhly technické problémy a tak jsme si mohli v klidu užívat samotné závody. Odpočátku jsme se drželi na hranici TOP 10 což byl i takový tajný cíl pro tento víkend. V samotných závodech jsme hlavně na top speed nestačili na posádky před námi a tak z toho bylo dvakrát 11 místo. Dalo by se bojovat o lepší pozice, ale na úkor životnosti motoru/techniky což si v současnou chvíli nemůžeme dovolit a tak jsme jeli na jistotu a brali dvakrát 11 místo.

Ted už se soutředíme na IDM a domácí podnik v Mostě, který nás čeká na konci června 24.6 – 26.6. Samozřejmě přiznivci Side jste srdečně zváni.